Üniversiteye giriş sınavı olarak bilinen YKS için adayların çalışma serüveni başladı. Üniversite hayali kuran binlerce adayın sınav sürecinde sınava nasıl hazırlanacağı en önemli telaştır. Özellikle de sınava sıfırdan hazırlanmayı düşünenler için sistemin değiştirilmesi bazı soru işaretlerine neden oldu. Sıfırdan başlayıp üniversite kazanmak gibi sorular adaylar tarafından en fazla merak edilenler arasında. Peki temeli olmayan biri nasıl ders çalışmalı? gelin hep beraber öğrenelim.
Üniversite sınavına hazırlanan birçok öğrencinin asıl sorunu temelinin olmadığını düşünmesidir. Oysa ki bu seviyeye gelen her öğrencinin belirli bir düzeyde temeli vardır. Önemli olan nokta kendinizi geliştirmek ve eksiklerinizi tamamlamaktır. Şunu unutmayın ki temelinizin olmadığını düşünmek yerine hangi konularda, derslerde ya da hangi noktalarda eksiklerinizin olduğunu belirlemek işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Sizlere bu aşamada üniversite sınavına nasıl çalışılır sorusuna ithafen takip etmeniz gereken yolu çizmenizi kolaylaştıracak tavsiyelerimiz var.
Üniversite Sınavına Nasıl Çalışılır?
Temeliniz olmadığını düşünüyorsanız aslında aklınızdaki en önemli soru ”Nereden başlamalıyım?” olmuştur. Nereden ve nasıl olursa olsun en kısa sürede başlamalısınız. İster çalışma kitaplarından, ister İnternet’ten izleyebileceğiniz online videolardan, isterseniz de kötü olduğunuzu düşündüğünüz derslerden özel kurs almaya başlayarak. YKS TYT Konuları listesine bakarak bile başlayabilirsiniz. Hangi konulardan sorumlusunuz, hangi konulardan daha çok soru çıkıyor bunları bilmelisiniz. Ne kadar kısa zamanda çalışmaya başlarsanız daha fazla başarıya ulaşacaksınız.
Asla Vazgeçmeyin!
Çoğu başarısızlığın sebebi inanmayarak yola çıkmaktır. ”Temelim yok yapamam” sözünü bir kez olsun kullandıysanız evet yapamazsınız. Öncelikle kendinize inanın ve bir hedef belirleyin. Kendinize bir temel oluşturmak istiyorsanız bunun için elbette ki çabalamanız gerekecek. Çalışmaktan ve çabalamaktan sıkıldığınız sürece temeli sağlam bir çalışma sistemine sahip olamazsınız. Bu nedenle asla pes etmeden sorularla savaşmayı tercih ederek temelinizi sağlamlaştırmanızı tavsiye ederiz. Sıfırdan başlayıp üniversite kazanmış olan pek çok öğrenci bulunmakta. Youtube üzerinde güzel videolar oluyor, onların videolarını izleyerek üniversite sınavın nasıl hazırlanmışlar öğrenebilirsiniz.
Doğru Kaynaklardan Yararlanın
Öğrencilerin sıklıkla yaptığı hatalardan birisi bilindik ve zor kaynakları tercih etmektir. Şunu unutmayın ki temelinizin olmadığı bir ders için en çok satılan bir kitabı alarak o kaynaktan hiçbir şey anlamamanız size fayda sağlamaz. İlk aşamada basit, ancak sizin anlayacağınız bir dilden kaynak seçimi de yapabilirsiniz. Öncelikle doğru kaynak seçimi yapmalı, ardından ilerleyen süreçlerde farklı kaynaklardan da çalışarak bilgilerinizi oturtmalısınız.
Çalışmaya Odaklanın
Kabul edin ki daha şimdiden masa başında oturup saatlerce ders çalışma fikri size zor geliyor. Oysa ki kendinizi bu düşünceye adapte etmek yerine ders çalışmaya odaklanabilirsiniz. Önünüzde uzun bir süreç var. Bu nedenle ilk günlerde 1-2 saatlik çalışmalarla başlayıp, yaklaşık birkaç hafta sonra çalışma saatlerinizi 3-4 saate çıkarabilirsiniz. Dahası bu işin sırrı çok çalışmada değil, verimli çalışmaktadır. Saatlerce ders başında oturup sıkıntıdan patlamaktansa, günde birkaç saatinizi derslerinize ayırarak gerçekten istekli ve verimli bir şekilde çalışmanızı öneririm. Uzun saatlerce çalışmayı sevmiyorsanız her gün düzenli bir şekilde 3-4 saat verimli çalışıp kalan vaktinizi dilediğiniz gibi geçirebilirsiniz. Tabi çalışma saatleri sizin hedeflerinize göre değişiklik gösterecektir.
YKS Çalışma Taktikleri
- Hangi ders olursa olsun temelinizin olmadığını düşünüyorsanız mutlaka sıfırdan başlamalısınız. Bunu özellikle de sayısal derslerde uygulamanız gerekmektedir. Konu çalışmaya baştan sona doğru gitmelisiniz. Çünkü sayısal derslerde ilk konuları anlamadığınız sürece diğer konularda başarı yakalamanızın imkanı yok.
- Birden fazla kaynak edinmenizde fayda var. Bir konuyu en az iki kaynaktan çalışarak o konuda daha detaylı bilgi edinebilir, farklı kaynaklardan çalışma sayesinde birinde olmayan bilgiyi diğer kaynaktan sağlamış olabilirsiniz.
- Konu çalıştıktan sonra mutlaka soru çözün. Bu yöntem sayesinde öğrendiklerinizi test edecek, bilgilerinizin kalıcılığını artırmış olacaksınız.
- Haftada en az 1 veya 2 deneme çözmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede çalıştığınız konulardaki eksiklerinizi görmüş olacaksınız.
- Kendiniz ait bir çalışma programı mutlaka olmalı. Kendinize günlük ve haftalık programlar yaparsanız daha verimli bir şekilde ilerleyeceksinizdir.
Üniversite sınavına nasıl çalışılır diyenler için en önemli detaylardan bahsettik. Unutmayın ki sizi en iyi tanıyan yine sizsiniz. Bu nedenle önerilerimizi de dikkate alarak kendinize uygun bir çalışma programı hazırlamalısınız. Yarın başlarım değil, hemen bu günden başlayarak geçen zamanı iyi değerlendirmelisiniz. Ayrıca sınav sürecine kadar çalışamadığınız günlerde de kendinizi suçlu hissetmeden kaldığınız yerden devam etmeniz gerekir. Bir gün çalışamadıysanız diğer gün 2 saat fazla çalışarak eksiklerinizi bu şekilde tamamlamaya çalışın.