Bazen masa başında saatler harcasanız da istediğiniz sonuca ulaşamıyor musunuz? Konu çalışması nasıl yapılmalı, konuya hakimiyetimizi nasıl ölçebiliriz ve bir üst seviyeye nasıl geçebiliriz sorularının cevabını bu yazıda derledim. YKS Konuları Nasıl Çalışılır ?

Konu Anlatımı

Öncelikle yeterli ve anlaşılır bir çalışmanın aşamalarından bahsedelim. İlkokuldan beri aşina olduğumuz üzere öğrenmenin ilk aşaması konu anlatımıdır. Konu anlatımı okulda/özel derste/online yöntemlerle bir bilenden dinlemeyi yahut bir kaynak üzerinden konunun tamamı hakkında bilgi sahibi olmayı kapsar. Bilgi sahibi derken kulak aşinalığını kastediyorum aslında zira ‘bilgiye sahip’ olmak tek seferde elde edebildiğimiz bir ödül değildir çoğu zaman.

Konuyu İrdelemek

İkinci aşama, konuyu irdelemek ve bireysel tekrar diyebiliriz. Bu aşama öğrendiğimiz konuyu o akşam veya en geç 2 gün içerisinde nelerden bahsettik temalı tekrarı ve anlamadığımız noktaları açıklığa kavuşturmayı amaçlar.

Soru Çözümü

Üçüncü aşama ise konu hakkında örnekler incelemek veya soru çözümü ile konunun pekişmesini sağlamaktır. Üç aşama amacına uygun tamamlandığında konunun mantığı ve temelleri elde edilmiştir, kolay ve orta seviye sorular cevaplanabilmektedir. Yapılacak ilave soru çözümleri ve sorulardan hareketle eksiklere yönelik konu tekrarları uzmanlaşmanın beraberinde üst seviye soruları çözülebilir kılar.

Konuya Hakimiyetimizi Nasıl Ölçeriz?

Pekala, konuya hakimiyetimizi nasıl ölçebiliriz? Aslında öğrenmek için başta seviyemizi belirlemek oldukça önemlidir çünkü nereden başlamamız gerektiğini ve yararlanacağımız kaynakları belirlememizi kolaylaştırır. Zaten bildiklerimizle oyalanmaktansa bilmediklerimize odaklanmak kısıtlı zamanı en iyi şekilde değerlendirmeye olanak sağlar. Ben ilk aşamada, konuyla ilgili orta seviye birkaç testteki performansı yorumlama üzerine bir yöntem kullanıyorum. Örneğin trigonometri konusunda orta seviye bir kaynağın 3 testinde skorumuz; 4/10 ve altındaysa başlangıç seviyesinde, 4-7/10 ise orta seviyede, 7/10 ve üzerinde ileri seviyede olduğumuzu söylemek mümkün. Benzer şekilde kaynak seçiminde de birkaç testte ortalama performansımızın 4-8/10 olması kaynağın bize uygun olduğu ve gelişimimize katkı sağlayacağını gösterir. Daha zor olması dersten soğumaya, daha kolay olmasıysa sıkılmaya veya zaman kaybına sebep olabilir.

Etkili Öğrenme

Seviyemizi belirledikten sonra seviyemize uygun konu anlatımlarından faydalanarak etkili öğrenmeyi gerçekleştirmeliyiz. Sonrasındaysa sorularda 7/10 skorunu geçene kadar soru çözümüne devam etmeliyiz. Dikkat etmemiz gereken kolaylıkla çözebildiğimiz sorulardan ziyade bizi uğraştıran, çözümü dinlediğimizde ‘bu yöntemi bilmiyordum’ dedirten, çözdüğümüzde ‘güzel soruymuş’ diye düşündüren soruların bizi geliştiriyor olması. Tabi ne olduğunu anlayamadığımız, çözümde kullanılan formülleri dahi bilmediğimiz kadar üst seviyedeki sorularınsa kafamızı karıştıracağını da unutmayalım.

Kısacası seviyemizi bilir ve durumumuza uygun yükü yüklenirsek gelişir, daha ağırıyla ezilir, hafifiyle boşa kürek çekeriz. Kolay sorulara aldanmamalı, zor sorularla pes etmemelisiniz. Sabırla çalışmaya devam ettiğinizde ağır yüklerin de kuş tüyü gibi hissettireceği günleri göreceğinizden emin olabilirsiniz.

Deneme Kulübüm olarak yapılan çalışmada öğrencinin gerçek performansı ortaya çıkarılarak en iyi sonucu alması, kendi kulvarında en iyilerden olması amaçlanır.

Deneme Kulübüm
Pi Kanguru Bölge Bayii

Deneme Kulübüm

0222 234 31 41 - 0552 516 85 45